Tarih: 01 Ağustos 2017
Kaynak / Haber linki: https://www.gazetekadikoy.com.tr/cevre/ekolojinin-haritasini-ikardilar
Röportaj için Gazete Kadıköy muhabiri Gökçe UYGUN ‘a teşekkür ederiz.
Online ve interaktif bir çevreci ağ olan EkoHarita, Türkiye genelindeki ekolojik her türlü mekanın/kurumun yer aldığı bilgi bankası olarak çevrecilere hitap ediyor
Semtinizde ekolojik ürünler satan dükkan mı arıyorsunuz? Çocuğunuzu yeşil bir okula mı göndermek? Ya da bu haftasonu semtinizdeki çevre ekinliklerinden haberdar olmak mı?
Tüm bu sorulara ve hatta daha fazlasına yanıt veren bir oluşum var. Daha doğrusu bir ağ. Online harita şeklinde tasarlanan EkoHarita internette yayında. www.ekoharita.org adresinden herkesin erişimine açık ve ücretsiz olan harita, başlangıçta bir eko-blog olarak düşünülürken daha sonra bir sanal ekolojik ağ halini aldı. Çevre aktivistleri Alper Can Kılıç, Yağmur Kutlar, Sedef Güneş, Bilge Özün ve Müge Alaboz’un kişisel çabaları ve çalışmalarıyla 2015 yılında filiz veren oluşum, 2016 yılı başında interaktif bir haritaya dönüştü. Ardından site içerisinde bağımsız bir sosyal ağ yapısı oluşturularak eğitimlere ve etkinliklere dair güncellenebilecek bir takvim ile tüm ekoloji temalı web sitelerinin içeriklerinin de bir arada toplanabilmesine olanak tanıyan bir otomatik veri toplama sistemi de projeye dahil oldu. Bu şekilde EkoHarita çok fonksiyonlu bir portala dönüştü.
Haritada gazete, yazı, haber, etkinlik, video, kitap-dergi, film, kütüphane gibi bölümler bulunan bu sosyal ağda, Türkiye genelindeki ekolojik yerleşkeler, bostanlar, ekolojik pazarlar, ekoturizm alanları gibi çevreci tüm mekan-kurumlar işaretlenmiş durumda. Haritada Kadıköy’ün organik pazarları, çevreci kooperatifleri, dernekleri de yer alıyor.
Ağa kayıt olarak, zaman tünelinde paylaşımlar yapmak, belli konularda insanlarla tartışma grupları kurmak, forumdaki mevcut konulara katılım göstermek, özetle bilgileri paylaşıp bilmediklerinizi öğrenmek mümkün.
“ÇEVREYİ FARK ET”
Kolektif bir bilincin üremesi, ekoloji algısının gelişmesi, yaşaması ve birbiriyle topluluk haline gelebilen insanların var olması için kurgulanmış bir proje olan Ekoharita’nın ekibi, “Dünyayı ve insanı gözet, yeri geldiğinde ürettiğinin fazlasını bu her iki öğede aktar. Bununla da kalma türet, türetici ol, üreticini tanı, birlikte üret, sev, ihmal etme kendini de sev… Çevrendekileri fark et. Yıkıma mahal vermeden çoğal, çoğaldıkça bölün, bölündükçe tekrar birleş… Sürekli gelişen ve kendini gerçekleştirme sürecini gönüllü desteklerle devam ettiren bu yapıya sen de dâhil olabilirsin. Kısacası daha yapılacak çok iş var! Sen de EkoHarita ekibine dahil olmak ve tüm bu çalışmalara ilgin dahilinde, gönülden destek olmak istersen ‘dünyayı kucakla!’” çağrısı yapıyor.