Haber kaynağı: https://www.bugday.org/blog/ekoharitadan-dayanisma-cagrisi/


Dayanışma ağlarının daha erişilebilir olması için “Dayanışma Toplulukları ve Ağları” listesi oluştan EkoHarita, herkesi umudu paylaşmaya çağırıyor.

Yeni dayanışma grupları, toplulukları, ağları kuruluyor; mevcut gruplar ve ağlar yeni çalışmalara odaklanıyor, yerel yönetimler destek hizmetlerini örgütlüyor ya da kurumlar destek olabilecekleri alanları duyuruyor. Herkesin elinden geleni yaparak birlikte mücadele ettiği bu kriz döneminde, dayanışma ve destek ağlarını geliştirerek daha çok kişiye erişebilmesini amaçlayan EkoHarita, bir veritabanı oluşturdu.

Dayanışma’nın herhangi bir gruba veya bir kesime özel bir hareket değil; ayrım yaratmadan herkesi kapsayan, bütünleştirici bir eylem olduğu düşüncesiyle hazırlanan dayanışma listeleri oldukça geniş bir skalaya sahip. Önümüzdeki günlerde farklı toplumsal kesimler için dayanışma ihtiyacının daha da artması ihtimaline karşı çalışmalarını sürdüren EkoHarita, bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için dayanışma ağlarının daha önce ulaşmadığı bir çeşitliliğe ve kapsama erişmesi ile birlikte dayanışma pratiklerinin de zenginleşmesi gerektiğini belirtiyor.

Dayanışma çalışmalarının daha erişilebilir olması için oluşturulan “Dayanışma Bilgi İletme Formu” yoluyla veriler toplanıyor ve görünürlüğün artmasını sağlayacak şekilde yayımlanıyor. Toplanan tüm bu veriler teyit edilerek gıda, sağlık, lojistik, hayvan dost, mali ve yerel yönetimler bağlamında derleniyor. Dayanışma ağlarına destek olmak veya önerilerinizi sunmak isterseniz dayanisma@ekoharita.org mail adresi üzerinden EkoHarita gönüllüleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca, oluşturdukları canlı iletişim ağı ile, il temelli yerel yönetim destek bilgilerinin listelenmesi, farklı illerden gelen insanların birbirini bulması, bölgesel haberlerin paylaşılması ve insanların bölgelerindeki dayanışmalara ulaşabilmesi de sağlanıyor. Türkiye’den her ili içinde barındıran, cep telefonu veya bilgisayara da yüklenebilen Discord kanalına katılmak için davet bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Gıdamızın sorumluluğunu birlikte alalım

Sağlığımızı tehdit eden Covid-19 pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemimizi daha da güçlü tutmaya çalıştığımız süreçte, tükettiğimiz gıdaların hangi tohumlar ile nasıl yetiştirildiğinden emin olmamız gerekiyor. Zira endüstriyel tarımda kullanılan kimyasallar vücut direncini düşürerek bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiliyor. Zehirsiz üretim yapan çiftçilerin ürünlerini tercih edip, mevsimsel ve yerel beslenmeye özen göstererek gıdamızın sorumluluğunu hep birlikte alabilir, doğa dostu alışverişin farklı yollarını keşfedebiliriz. Bu noktada, üreticiler ile gıda oluşumları üzerinden gerçekleştirilen dayanışmaların önemi de bir kez daha ortaya çıkıyor.

EkoHarita’nın gıda tedariği, alışveriş, kooperatifler, gıda toplulukları, yerel ölçekli gıda dayanışma ağları konularında bilgiye ulaşmak için hali hazırda yürütmekte olduğu Topluluk Destekli Tarım Ağı sayfasını inceleyebilir; aynı şekilde EkoHarita içerisinde yer alan haritada Çiftlik & Eko-Girişim ve Ekolojik Pazar & Gıda Toplulukları kategorilerinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Alaturca Design /// EkoHarita sunucuları %300 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Beslenmektedir. /// Üyelik Sözleşmesi ve Kullanım Koşulları /// Yayın İlkeleri ///

Pin It on Pinterest