Yazan: Ceyhan Temurcu
Tarih: 07 Aralık 2018


Merhaba,

Türkiye TDT Ağı ve ilgili gruplarda paylaştığım bir iletiyi DBB ile de paylamak istiyorum. Şimdilerde listeye biraz fazla yazdığım için anlayışınızı rica ediyorum. Son zamanlarda TDT ve KOS ile ilgili pek çok etkinlik olması ve bu konuların DBB ile yakından ilgili olmasından dolayı böyle oldu. Sevgiler:

——————–

Geçtiğimiz ay, 9-11 Kasım’da Selanik’te önemli bir buluşma vardı. Uluslararası Topluluk Destekli Tarım Ağı (URGENCI) sempozyumu, Avrupa ve Akdeniz Buluşması ve URGENCI genel kurulu bir arada idi. Dünyanın her yerinden 300 katılımcı (çiftçiler, aktivistler, gıda topluluğu temsilcileri, sivil toplumdan kişiler) çok verimli ve etkileşimli üç gün geçirdik. Türkiye’den 14 kişi idik; 12’si Sivil Düşün desteği ile bir heyet olarak katıldı. URGENCI sayfalarında etkinliğin İngilizce raporları var: http://urgenci.net/7236-2/.

Biz de Türkiye heyeti olarak bir faaliyet raporu yazdık. BURADA bulabilirsiniz

Benim ana gözlemim: Güzel ve doğru işler yapmak isteyen insanlar önyargısız bir şekilde bir araya geldinde ve ortak amaçlar için çaba gösterdiğinde çok iyi şeyler oluyor. Bu her ölçekte; yerel, bölgesel ve uluslararası düzlemlerde geçerli. Şikayet, karamsarlık, atalet ve kibrin yerine hareket, irade, emek ve alçakgönüllülüğü koyduğumuzda hem daha iyi yaşıyoruz, hem de başka bir gerçekliği deneyimliyoruz. Dünya değişiyor.

Öne çıkarmak istediğim bir konu, Katılımcı Onay Sitemleri (KOS) adı verilen yapıların bütün dünyada, alternatif gıda sistemi örgütlenmeleri olarak yükselişte olması. Selanik’te de önemli odak noktalarından biri oldu KOS konusu. KOS ile tanışmamış iseniz sizi, Türkiye’deki en etkin KOS uygulamalarından biri olan “Doğal Besin Bilinçli Beslenme Ağı”na (DBB) yönlendirmek isterim. Hepimizin gönüllü katkılarıyla gelişecek olan bu ağın, ekolojik ve demokratik bir gıda sistemi vizyonumuza giden yolda çok etkili bir araç olacağına inanıyorum: https://dogalbilinclibeslenme.wordpress.com/

Buluşma boyunca Akdeniz Agroekoloji için TDT ağı olarak çok aktif idik. Şu ana kadar yapılanlar; farklı ülkelerde (Fransa, Türkiye, Lübnan, Fas, Cezayir, Yunanistan) ortak çalışma toplantıları, öğrenme yolculukları ve agroekoloji ve TDT konularını içeren ortak eğitim müfredatı çalışmaları, bölgesel işbirliği çerçevelerinin ne kadar verimli olabileceğini gösterdi. Şu anda herkes daha fazla ortak çalışma yapmak için çok istekli. Akdeniz ağının nasıl en sağlıklı şekilde gelişip büyüyeceğine kafa yoruyoruz. Akdeniz ağı ile ilgili en önemli bulduğum konu, uluslararası ve ulusal politikaların belirlediği sınırların ve bölgesel ayrımların (Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu) ötesinde, insanları birleştiren – bin yıllar boyunca da birleştirmiş olan – doğal bir yapının, Akdeniz’in çevresinde bir araya gelmiş olmamız.

Bir STK olarak URGENCI’nin, bireyler, TDT grupları ve TDT Ağları için üyelik şemaları var. Çok sayıda üyeden gelen küçük miktarlar bu ağın ekonomik olarak ayakta kalmasını sağlıyor. Şu anki üyelik şemaları şu adreste:http://urgenci.net/membership/

Küresel ölçekte gönüllü katkılarla örgütlenen URGENCI gibi, onunla bağlantılı olan Akdeniz Ağımız da, benzer değerleri ve özlemleri (insana ve doğaya özen, adalet, demokrasi, işbirliği …) paylaşan herkesin ve her yapının katılımına açık. Tam adımız Akdeniz Agroekoloji için Yerel Dayanışma Ortaklıkları Ağı. Daha fazla bilgi isteyenler şimdilik bana yazabilirler.


Alaturca Design /// EkoHarita sunucuları %300 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Beslenmektedir. /// Üyelik Sözleşmesi ve Kullanım Koşulları /// Yayın İlkeleri ///

Pin It on Pinterest