Yanıtla: Bu yazı hakkında fikirlerinizi almak istiyorum.

Anasayfa Forumlar Organik Tarım Bu yazı hakkında fikirlerinizi almak istiyorum. Yanıtla: Bu yazı hakkında fikirlerinizi almak istiyorum.

#137651
Mehmet Ufuk PEKER
Katılımcı

Ben yanıtlayım bari.

1- İlk Yeşil devrim kitapçığı 1940 yılında yayınlandı. 1970’li yıllarda da yenileri yayınlandı.

2- 1990’lardan bu yana Avrupa’da organik tarım % 2’lerden % 20’lere, yanlış değilsem Almanya’da % 50’lere yükseldi.

3- Organik Tarımda tam olarak bitki kendi potansiyelini gösterir. Konvansiyonel üretim kadar üretim yapılabilir. Ama belki bitki potansiyelinin zorlanması sonucu (aşırı nitrat kullanımı, topraksiz tarım vb.) elde edilen ve maalesef ki sağlıklı olmayan ürünlerin üretim seviyesini yakalayamayabliriz. Çünkü Aşırı azot verilmesi sonucu bitkinin yenebilir kısımlarının aşırı sert olmasına, esnekliğini yitirmesine neden olduğu gibi, azot bazı minerallerin ve kollaidal maddlerin oransal olarak azalmasına neden olur. Bitkide bu durumda bazı bileşikler oluşamaz. Ve bitkiden belenen yarar elde edilemez.

Topraksız tarımda ürüne verilen besin maddeler toplam 26 mineral maddeden oluşur. Bitki kökleri yayılamadığından organik nadde ve kollaiadal maddeleri almakta zorlanır. Direk suda erimiş hazır besini kullanmak durumundadır. Dolayısı ile bu durum da risklidir.

4- Toprak canlı ve ekolojik bir materyaldir. Toprağın 25-30 cm’lik kısmı ekolojik olarak canlıdır.bu toprağın yapısı ve flora özellikleri sayesinde 40 cm’lik derinliğe ulaşabilir. Canlı bir toprakta tarım yapıldığında, bitkiler topraktaki  besin maddelerinden daha dengeli ve daha iyi yararlanabilir.

5- Ekolojik denge kurulduğunda ‘zararlı’ olarak bilinen pek çok canlı konukçu (parazit), avcı (predatör) ve rekabetçi canlılar tarafından baskılanarak zarar eşiği denen mktarlara ulaamaz. Zaten zararlı olara biline canlılar, aslında beslenme zincirinin en altllarında yer alan, doğal oşullard en zayıf olan canlılardır. Bu canlıalar zayıflıklarından dolayı gizlenme, adaptasyon, üreme konusunda kendilerini geliştirmişlerdir.

Bir böcek meyvenin içine yumurtlayarak yavrusunun sadece besin ihtiyacını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda yavrusu için önemli br kotuma sağlamış olur. Bu yumurtaların miktarı çok az olduğunda önemli bir verim kaybı yaşanmaz. Ancak yumurtlama aşaması kaçırılırsa konvansiyonel ilaçlar dahi bunları yok edemez. Yani içinden kurtçuk çıkan bir meyve bol ilaçlanmışta olabilir. Oysa bunları yok edebilecek konukçu ve avcılar zirai ilaçlara bu canlılar dayanıklı değilidir. Dolayısıyla ilk ölen ortadan yok olan canlılar asllında rekabetçileve zararlıları baskı altında tutan doğal düşmanlarıdır.

Yani kimyasal mücadele önce sorunu derinleştirip, sonra derinleştirdiği soruna çözüm yaratmak adına sorunu sürekli canlı tutan bir süreçten ibarettir.

6- Kompost, münavebe (ekim nöbeti), yeşil gübreleme gibi yöntemlerle toprak canlılığı ve topraktaki organik madde miktarı arttırılarak organik tarımda başarı şansı hızlandırılabilmektedir. İsrail Çöllerde kompost kullanarak, çöl kumullarını tarım toprağına çevirmeyi başarmıştır. Bu gün Arap ülkelerinde de bu yöntemle çölden tarım toprağı kazanma yönünde çalışmalar bulunmaktadır.

Dahası varsa sorun yanıtlayayım.


Alaturca Design /// EkoHarita sunucuları %300 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Beslenmektedir. /// Üyelik Sözleşmesi ve Kullanım Koşulları /// Yayın İlkeleri ///

Pin It on Pinterest