ORMANYA GIDA ORMANI

Şehirde iplik satan ben Burhan Eltan 2010 yılında İstanbul’dan Çanakkale Ayvacık Adatepe Köyü’ne temelli taşındım. Bir yıl sonra Esenay ile tanıştık ve 2013 yılında Uras hayatımıza girdi.Belirli bir süre köy hayatının tadına vardıktan sonra köy yaşantısının tek başına sürdürebilir bir yaşam olmadığını anladım. Enerji,gıda ve su konusunda bağımsız bir sistem arayışı sonucu bugün Ormanya Gıda Ormanı projesini oluşturan araziyi satın aldım. Proje 55 dekar gıda ormanı, 4 dekar bostan, 15 dekar bağ ve 4 dekar zeytinlikten oluşmaktadır. Şu an bostan ve zeytinlik ürün vermekte, gıda ormanını oluşturmak için çalışmalar devam etmekte, bağ projesi ise sırasını beklemektedir. Projenin amacı gıda üretimi esnasında kullanılan enerji ve emek kaynaklarının en aza indirgenmesi ve hatta kaynaklar ve çıktılar arasında uyumlu bir tasarım yapmayı başarmışsak tamamen ortadan kaldırmak ve bağımsız bir gıda tedarik sistemi kurmaktır. Bunu gerçekleştirmek için arazi yapısı şekillendirilecek, toprak yapısı zenginleştirilecek ve amacımıza uygun ağaç ve bitki türleri yetiştirilecektir. Hedef bize, hayvanlara ve toprağa besin sağlayabilen bir orman dokusunu insan eliyle kurmaktır. Bu proje gönüllülerine normal tarımsal faaliyetlerin yanı sıra arazi şekillendirme, su depolama sistemleri oluşturma, toprak zenginleştirme, enerji etkin kullanım sistemleri tasarımı, fidan yetiştirme, basit inşaat teknikleri uygulamaları ve en nihayetinde topluluk oluşturma gibi farklı deneyimleri yaşama şansı sunmaktadır.

Gönüllü ve konaklama:
Ormanya Gıda Ormanı projesi sürekli iki gönüllüye ev sahipliği yapabilecek işlere ve konaklama imkanına sahiptir. Gönüllülerin yaşam alanı olarak 1 adet iki kişilik Moğol yurdu, dinlenmeleri için peke, kendi kullanımları için bahçe mutfağı ve kompost tuvalet düşünülmüştür. Bu mekanlarda aydınlatma 12v güneş sistemiyle sağlanmaktadır. Yurdun içinde ısınmak için odun sobası mevcuttur. Banyo ve çamaşır yıkama ihtiyaçları için güneş kollektörü sıcak su sağlamaktadır. Bazı dönemlerde iki kişiden fazla gönüllü ihtiyaçı olmaktadır bu dönemlerde projeye gönül ve emek vermek isteyenler çadırda konaklama durumunda kalacaktır. Gönüllülerin gelirken kendi kullanımları için birer adet yağmurluk, uyku tulumu, tek kişilik nevresim takımı, el feneri, matara ve bir çift lastik çizme getirmeleri rica olur.

GÖNÜLLÜ İŞLERİ:

ŞUB-MAR: Budama, malç yapımı, ağaç bakımı NİS: Aşılama, kompost yapımı, fide hazırlama, ağaç bakımı/sulama MAY: Ekim-dikim, göz aşı için hazırlık, arazi altyapı çalışmaları (permakültür), ağaç bakımı/sulama HAZ-TEM: Bahçe bakımı, ağaç bakımı/sulama AĞU: Taş duvar yapımı, arazi setleri onarımı, tohum topu hazırlama, ağaç bakımı/sulama EYL: Toprak hazırlama, kışlık sebze dikimi, üzüm hasatı, üzüm ürünleri yapımı, tohum topu atılması, ağaç bakımı/sulama EKİ: Tahıl ekimi, ağaç bakımı/sulama KAS: Fidan ekimi, ağaç bakımı/sulama ARA: Zeytin hasatı

Kaydet

1 Yorum

  1. ercan albayrak

    İki yıldır sık sık gönüllü olarak gittim. Proje kapsamında devam eden işlerde teorik ve pratik çalışmalara katıldım. Beklediğimden daha fazla bilgi ve beceri edindim. Burhan, Esenay ve Uras’a hatta birlikte gönüllülük yaptığımız tüm canlara sonsuz teşekkürler. Çok güzel, ayakları yere sağlam basan bir proje.

Bir İçerik Gönder

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.


Alaturca Design /// EkoHarita sunucuları %300 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Beslenmektedir. /// Üyelik Sözleşmesi ve Kullanım Koşulları /// Yayın İlkeleri ///

Pin It on Pinterest